Lótenyésztés:
Tradíció és minőség

A Telivér Farm Kft. versenyistálló évek óta a nagy tradíciókkal rendelkező galopp szakág meghatározó szereplője hazánkban és a közép-európai régióban. A társaság a kétezres évek elején alakult abból a célból, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően, a hagyományokat megőrizve fejlessze a magyarországi telivértenyésztést, ma a biztos hátteret nyújtó Bácsalmási Agráripari ZRt. leányvállalataként működik.

A korábbi évek sikeres eredményei mellett a nagy áttörést a 2006-os esztendő hozta meg az istálló számára. A Telivér Farm lett a legeredményesebb versenyistálló Magyarországon, emellett a társaság letette névjegyét Ausztriában és Szlovákiában is. A szürke kanca, Gina Maxi révén Millenniumi Díjat nyertek, míg saját tenyésztésű, Imperiál vérvonalú lovuk, Star Fury a nemzetközi Kincsem Díj megnyerésével az „Év lova” címet is elhódította. 


A Telivér Farm életében a tenyésztés és a futtatás szorosan összefonódik. A korábbi években vásárolt kiváló származású kancák – amelyek sikeresek voltak a versenypályákon – bekerültek a tenyésztésbe, ezzel minőségi frissítést hoztak a génállományba. A saját tenyésztésű lovaik versenyeredményei befolyásolják a tenyésztés főbb irányait, eredményeik visszacsatolást adnak a tulajdonosnak arról, hogy mely tenyésztési döntések voltak a legsikeresebbek.


A versenyistállójuk alapját a Fejér megyei Mindszentpusztán lévő ménes adja. A közel 60 anyakanca és szaporulata 54 hektáron él a Sárbogárd melletti legelőkön. Olyan kiváló kancák nevelik itt csikóikat, mint a saját tenyésztésű, Erzsébet Királyné Díj nyerő April’s Music, a nagyszerű sprinter Zelnike, a sokszoros nagydíj nyerő Crimson, Szonáta és Mezzanine, valamint a Kancadíj nyerő Estemona és Queen’s Night. A ménes számos nagyszerű fedezőménnel is büszkélkedhet. Itt fedez a kitűnő középtávú többszörös apamén champion Steady as a Rock. A ménes tulajdonában van a Dansili utód Out Loud, a nagyszerű rövidtávú, Giants Causeway apaságú Makaam, valamint az ír származású, Noverre apai oldalú Atheneum is. Új beállítású, saját tenyésztésű mének között az osztrák Trial Stake nyerő Röptűz, és a remek származású Esti Csillag mutatkoznak be. Vérvonalfrissítés céljából ebben az évben a kétszeres Milleneumi Díj nyerő Akabával bővült a ménállomány.


A leválasztott csikók a ménesből Bácsalmásra, a csikótelepre kerülnek, ahol ideális nyugodt környezetben, nagy ősgyepes legelőkön töltik életük következő egy évét. A szakszerű alapozó munka során, az őszi árverésekre és az alagi tréningtelepre kerülő yearlingek megismerik a futószárat és a nyerget. Ennek köszönhetően lényegesen gyorsabbá és egyszerűbbé válik a tréning következő szakasza, a hosszú és komoly kitartást igénylő alapozó munka, amit már Dunakeszi – Alagon a tréningpályán kapnak meg a csikók. Ekkor történik a másféléves telivérek tényleges belovaglása és a versenyekre való felkészítése a tréner szakmai felügyelete mellett.

A koraiságot mutató gyors csikók már kétévesen futnak az őszi nagydíjakban. A legfontosabb futamaikban, például a Derbyben, háromévesen állnak starthoz, ekkora kell az angol telivérnek igazi versenylóvá érnie. 


Az istálló büszke rá, hogy a 2011-es évben először kiírásra került 2400 méteres Magyar Háromévesek Nagydíját a ménes saját tenyésztésű lova, Amidala nyerte meg. Azóta már többször sikerült a ménesünk lovainak győzedelmeskednie ebben a versenyben (Bukephalos (2015), Selyemkő (2018)). Ezt a versenyt megnyerni óriási presztízst jelent minden tenyésztő számára, és tenyészetünk felé egy fontos megerősítés, hogy van jövője a minőségi magyarországi lótenyésztésnek. 

További bizakodásra ad okot, hogy ismét feléledt az érdeklődés a hazai tenyésztésű lovak vásárlása és futattása iránt, a tulajdonosi prémium rendszer bevezetése óta. Ez azt jelenti, hogy a magyar tenyésztésű lovakat eredményesen futtató tulajdonosok plusz díjazásban részesülnek, emellett több olyan futam kerül kiírásra, melyben kizárólag magyar születésű lovak állhatnak csak starthoz.

A ménes lovai a sík és gátversenyzés mellett kiválóan alkalmasak a díjugrató és a military szakágak művelésre. A pályáról egészségesen lekerülő angol telivérek átlovaglás után hosszú évekig kimagasló teljesítmény elérésére képesek új sportágukban. 


A ménes jó hírneve már a határokon túlra is eljutott, folyamatosan érkeznek a megkeresések a fedeztetésekkel és a vásárlásokkal kapcsolatban. Szerencsére hazánkban is elindult egy pozitív tendencia és ha lassan is, de fokozatosan növekszik az érdeklődés a jó vérvonalú és a kiválóan felnevelt angol telivér csikók iránt.

A társaság célja egy olyan eredményes ménes és versenyistálló kialakítása, amely komoly bázisa lehet a telivértenyésztésnek Magyarországon. Távlati célok között szerepel egy közép-európai árverési központ kiépítése annak érdekében, hogy hazánk ismét elfoglalhassa megérdemelt helyét Európa lóversenytérképén.