Növénytermesztés

A rendszerváltást követően a kárpótlási törvény végrehajtásával a társaságunk addig 7000 hektáros területe 4400 hektárra csökkent. Bár a csökkenés igen jelentős mértékű volt, sikerült megbirkóznunk a kialakult új helyzettel, és tovább öregbítettük hírnevünket a térségben, sok száz családnak biztosítva megélhetést. 

A Bácsalmási Agráripari ZRt-nek 4.094 ha nagyságú földterületre van 2029. július 6. napjáig az MNV Zrt. jogutódjával, az NFA-val kötött érvényes földhaszonbérleti szerződése. Ezen területekből jelenleg 2320 hektáron végez szántóföldi gazdálkodást, mivel az állami termőföldek értékesítése során sajnos tovább csökkent a társaság művelésében álló területek nagysága, 

A társaság további cca. 235 hektár területet bérel magánszemélytől, mely szántó területek szerződései 2017-2033 évek során fokozatosan járnak le, illetve 160 hektár bérleti szerződése 2034. évben jár le.

A terület közel 46%-án kalászos gabonát állítunk elő. A megtermelt termény részben vetőmag alapanyag, malmi búza, durum búza és takarmány alapanyag. Jelentős mennyiségben termelünk szemes kukoricát is, ennek területaránya 17%. Tavaszi kapásként hibrid napraforgó előállítással foglalkozik még a cégünk, ennek területaránya 4,5 %. Ipari növények közül a repce vetésterülete cca. 511 ha, ami más olajos növények vetésterületével együtt az összterület 24%-át teszi ki.

A gazdaság az elmúlt évek során átállt a korszerű, forgatás nélküli talajművelésre, a növénytermesztés legutóbbi beruházásai is ezt a célt szolgálták. Ezzel szeretnénk biztosítani a költségek alacsonyan tartását, valamint a klímaváltozás hátrányos hatásainak kiküszöbölését. Reméljük, így sikerül erre az egyre sürgetőbb problémára megoldást találnunk.

A szakmai vezetés társaságunknál nyitott az új módszerekre, legújabb projektünk keretében nagyparcellás kísérletekben próbáljuk ki a legújabb nemesítésű búza és kukorica fajtákat az ismert és eddig termesztett fajták mellett.

Az utóbbi két évben szoros kapcsolat alakult ki az Agromag Kft. és a Bácsalmási Agráripari Zrt. között, ennek keretében belül a Zrt.  évente növekvő területeken termel hibrid napraforgó vetőmag alapanyagot az Agromag megbízásából.